dissabte, 14 de novembre del 2009

Mirada retrospectiva i fanatisme* social


*FANATISME m.
Qualitat de fanàtic; entusiasme cec i obstinat; cast. fanatismo. Lliurant-la abans de tot dels vells fanatismes qui la mantenen atrassada, Rosselló Many. 185. Entrava en son temple amb l'ardent fanatisme del neòfit, Oller Febre, i, 5



Al poble de Malgrat el cec fanatisme que practiquen una part important dels seus veïns ve de molt lluny i això es desprèn d’aquest article  de Josep Costa i Ribas publicat al periòdic nacionalista La Falç. 
Avui, igual que fa 93 anys, seguim sota l’imperi del mateix fanatisme radical i xaró de que ja es feia ressò i denunciava l’autor d’aquest interessant article en aquells convulsos anys. Fixem-nos en la denuncia que fa l’autor sobre la falta d’escoles al municipi i de com, semblantment a fa un segle, les nostres portentoses i planificadores autoritats pretenen fer un ARE de cinc-centes vivendes sense tenir previst aquest augment de població ni en serveis, ni en sanitat ni en educació... Clar que, sembla ser, el tema educatiu ja el contemplen, perversament i d’amagat, prioritzant subtilment l’ensenyament privat per sobre del públic.
Fa 93 anys l’autor ja ens alertava sobre els perills del fanatisme religiós, polític i personal que observava al seu voltant. Res o molt poc ha canviat el nostre poble de Malgrat al respecte quan veiem, i hem de patir encara, un govern de persones inútils pel càrrec que ocupen i encimades per fanàtiques forces alienes a la realitat i als interessos locals. Un seguici constantment sota sospita, mediatitzat, alienat i farisaicament pervers que no aspira a altre cosa que no sigui la perpetuació dels seus privilegis de classe. Ells ho anomenen Partit Socialista Català (PSC), nosaltres en diem:  Partit Popularment Obscè i Estraperlista ecspanyol (PPOE).
Ja n’hi ha prou, hem de dir prou a tanta ignomínia i menyspreu per part dels nostres autistes i engalipadors governants.
 




Recons de l’ánima
Sadollant-se a doll d’amor i frases respectuoses. LA FALÇ va festejar, enèrgica i clamorosa, la primera urpada al caciquisme...! Com aixamplen el cor arreu les bones obres! ¡Com van quedant gravades dins mi aquelles estones, en que ens veiem dolçament bresolats en un ambient de amor gran i redemptor! ¡Com han quedat esculpides dins mi, aquelles paraules, de conhort, de encoratjament, impulsores de fer mes camí en el camp de la cultura, que ‘ns dirigiren, a tota vents i a totes veus, nostres diputats, nostres protectors, nostres volgudes autoritats dels pobles veins Pineda i Calella... ¡Com m’ha captivat aquella dolça espectació dels nostres germans catalans i malgratencs que concorregueren amatens a dita festa, anelosos de infiltrar-se en nostre auriola de amor patri! Però amb tot i el ser tots, tan ben observats, tan admirablement acompanyats, de persones tan volgudes, mon cor, allí dins hi anyorava quelcom, hi anyorava la presencia d’aquelles persones, que intenten i procuren intencionadament o ignocentment, destruir nostre obra, despreciar nostres fets...

¡No sigueu fanátics!
¡No sigueu sorvilistes!
¡Cumpliu vostres deurers!
¡Feu valer vostres drets!

Ahont éreu vosaltres que tan ens desprecieu¡ Ahont éreu vosaltres que no sabeu capir, els resultats profitosos que vos donarán nostres desferres! Perqué no venieu a sentir les paraules redemptores, que tenien de fer en nosaltres una transformació complerta! Lluny esteu, sempre allunyan-vos de tothom que vos prediqui amor! ¿Perqué no veniu a sadollar-vos de nostres doctrines? Perque lo que mou vostres fets no es cap ideal perque no es cap impulsió propia... perque es solsament un fanatisme que os fa esclaus de la persona que tan aduleu, una persona qu’es vostre rutina, qu’es vostre enderrocament... ¡ai de vosaltres si sou fanàtics! Eix fanatisme vos taparà vostres ulls... afogarà ‘ls batecs de vostre cor, matarà vostres sentiments d’amor i com pedra empesa, per fatal carrera, anireu rodolant, fins a estimbar-vos en el precipici, que será el fossar, do vostra actuació desastrosa i planyidera!
Y aquestes persones que vos han fet ésser fanàtics, amb mirada estoica y despreciativa mirarán vostra caiguda, i encare sobre el fossar de vostre mort espiritual, posarán la llosa de l’ignorancia, perque no pogueu jamai, tindre forses per aixecarvos-en, i tirar sobre sos cossos, ‘l terrible anatema de vostra eterna agonía...
Perque haveu de ésser tan servils, germáns meus, amb aqueixes ruins persones! ¡perque heu de cumplir les fatals ordres que vos donen! ¡vos amanyaguen dolçament, vos fan promeses de coses que vos usurpen i vosaltres sens dar-vos-en compte, seguiu com ignocents anyells ses doctrines enganyoses! i perque... perque ho feu? Perque vos han fet un favor, fent-vos avans el perjudici! ¡perque vos allugereixen els pagos e impostos locals, carregant-los sobre les espatlles de vostres germáns, que voleu fruir de sos drets i complir vostres debers! ¡No... no podeu capir la responsabilitat que recau sobre vosaltres! ¡vosaltres sou els causants de nostre enderrocament, vosaltres sou els que amb vostra poca compenetració, en dies electorals, mateu els sants i sagrats esforsos dels que volen viurer, dels que tenim ansies de progrés, de llibertat! ¡Vosaltres no sabeu capir que vos falta ensenyança, no sabeu capir que la falta d’aquest element vos fa anar a raurer als peus de qui vos ho quita... no sabeu capir que quan vos fa aquell mínim favor, vos ha fet ja el perjudici de matar-vos la manera de fer-vos-el vosaltres mateixos... privant-vos de l’instrucció no saben capir que vostres fills creixen ignorants i que un cop crescuts tiraran sobre vosaltres la culpabilitat de sa ignorancia, “no compreneu que hi ha persones que els priven de lo que tan a dreta llei los hi pertoca... i vosaltres en pago els aduleu eixes persones, i les hi doneu inconscientment vostre graó de sufragi per manténdrels sempre, sempre dalt del seu prestigi i poder.
¡Mireuvos Pineda! I veureu el batlle señor Serra i Moret, que fomenta les escoles, que procura per son diminut poble una culta biblioteca, que trevalla per cumplir amb son deurer.
¡Mireuvos Calella! I veureu el señor Angel Cabutí, que com autoritat gelosa de son deurer trevalla junt amb sos companys per conseguir a Calella son poble, un esdevenir gran.
¡Mireuvos nostre districte! I veureu la deficiencia en vers los altres que ‘l circunden... i ansiareu les mans, el cor, l’efecte del nostre diputat electe senyor Regué; ansiareu la prompta representació vostra en persona que dignament vos representi, i que sia un ver defensor de vostres fruits i furs com ho es el senyor Rosés. ¿Perqué els detesteu? Perque quins vos manen vos ho diuhen, no perque vostres cors vos ho dictin... ¡en nostra festa teníeu que sentir-los! ¡allí havieu de jutjar-los!... ¡per aixó mon cor’ vos hi anyorava!
I per últim ¡mireuvos Malgrat!... ¿i que hi veureu? ¡potser... res! Vostre fanatisme vos entela la vista, no veieu que a Malgrat li falten escoles per vostres fills, li falten lliçóns exemplars de vostres direccións... penseu que encara sou a temps a reinvidifiacar-vos... nostre poble, nostres llars, vostres fills, vos ho imposen, per els cumpliments de vostres deurers, per els espectes de vostres drets, al nostre crit de protesta que diu: Complín nostres deurers, volém nostres drets i el día que ‘l senyor vos aconselli traïdorament que no atengueu, que desprecieu el crit de LA FALÇ... digueu-li “S’ha acabat ja nostre paràlisis ¡volém ser lliures! Volém ensenyança per nostres fills, volém que nostra actuació local siga progresiva...” i el día que se vos cridi, per més que siga LA FALÇ qui ho faça... acudiu al seu crit de convocatoria, i coadjuvant en sa obra redemptora... penseu sempre, que un poble, com mes ansies te de llibertad, mes gran es, i que ‘l mes gran obstacle per arrivar a sa grandesa, es que los seus ciutadans sien fanàtics.

Josep Costa i Ribas
La Falç. Malgrat, 7 de maig de 1917.
    





24 comentaris:

Anònim ha dit...

Talment el nostre ajuntament. Molt bo,
enhorabona!

Anònim ha dit...

En Josep costa aquet és un pixapins!
Volem narcosala pel GEM!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Ûltima hora:
Els representants del partits ERC i CIU proposen al equip de govern que baixin un 20% els sous dels funcionaris del ajuntament..... però el seu sou que cobren ells com a regidors, que tot s'ha de dir,és un segon sou perquè cobren de la seva feina i a més el sou de regidors... aquets que no sel toquin!
Qui és lladre?
Millor el seu sou que els que treballen i velen pel poble?
Això vol dir que els malgratencs els importem una merda no?
Doncs pels qui lleigueixin aquet blog, aqui ningú és de fiar em sembla......

Anònim ha dit...

Ultimo comentario, pues creo que tienes razón a mas se dice que en calella goberno ERC varios años y fue un caos a nivel seguridad ciudadana y más, imagino que algo bien tambien harian, pero que en los años que estuvieon al frente del consistorio el Basart este la lio parda en fin, yo soy de malgrat y confio que estos de ERC no sean asi.

Anònim ha dit...

els representants de l'opossició fan el "doble" de feina, a banda de la seva (per la que cobren) la que han de fer a l'Ajuntament i no és poca, han de revissar totes "les plofies, els nyaps, les irregularitats..." que fa l'equip de govern. En canvi aquest equi de govern, del tot incompetent, és incapaç d'assumir el que li tocaria, de fer bé la seva feina i defensar el bé del poble i no només els interessos d'alguns particulars afins i per fer això ells si que coben, i no poc!... només cal mirar el sou de les diferents regidories. Cobren per la seva mala gestió i per "esgarrar i perjudicar" al poble

Anònim ha dit...

´D'on ha sortit això dels sous? Vaja unes mentides que feu córrer. No he vist cap proposta que parli de baixar sous als funcionaris de l'Ajuntament de Malgrat, mira que sou mentiders i embolicadors de mena.S'ha de tenir molta por per fer córrer mentides tan grosses.

Anònim ha dit...

Aquest "última hora" jo diria que es tracta del mateix que de fa tems intenta intoxicar i desviar l'atenció dels continguts del blog. Fins ara amb el cebolleta i ara amb una última hora sobre els sous dels regidors.
Alerta!, intenten trivialitzar i confondre als lectors d'aquest mitja.

Anònim ha dit...

EL FONS és molt simple: obeir la veu del seu amo. I si s'ha d'intoxicar, s'intoxica. Amb una mica de xenofòbia, amb una mica de mentida, amb una mica d'ignorància, amb una mica d'intolerància, amb una mica de ... com els bons micos. Ai deu meu, deu meu, sort en tinc que hi ha mico que em fa la feina. Xita.com

Anònim ha dit...

Aneu dient el que volgueu que jo em vaig forrant. Gràcies deu meu, gràcies deu meu. Com.poy

Tita.com ha dit...

És que sou una colla de fanàtics!!!, àvids de lideratge ferm, segur i altruista. Tita.com

Anònim ha dit...

Aqui pel que veig és que la feina de alguns funcionaris esta mal vista.
Ultima hora para los kinkis y porkerias del maresme:
Cuando gobierne ERC podeis venir por Malgrat a robar a los ciudadanos, y demás el equipo de gobierno destruira el buen funcionamiento de la seguridad ciutadana para que escampeis a vuestra ancha.
Lamentable!
Srs ERC i CIU amb la nostra seguretat no si juga!!!!!

Anònim ha dit...

Això, això, més mitjans i més policia anti-mafia.
Volem més protecció contra els polítics corruptes.

Anònim ha dit...

Tens raó, 10,57. Amb la nostra seguretat de cobrar a fi de mes no s'hi juga, coi. Ai deu meu, deu meu, quina por de perdre la nostra seguretat. ( La dels ciutadans és la mateixa de sempre, depenent de la sort d'estar en un lloc o altre en el moment inoportú, però tant ens fot la seguretat dels ciutadans). Com.poy

Anònim ha dit...

Hi haurà auditoria quan canviï l´Ajuntament?
Es demanrán responsabilitats per l´us indegut de fons públics? -per exemple costosjudicials que només serveixen per acontentar l´ego de la number one-, sales de tir a la caserna (a quina necessitat respon aixó?)...
I obscurs interessos per una ARE a Malgrat..
L´escrit de La Falç que públiqueu, és curiós de llegir-lo, primer pel lèxic encés que fa servir (no oblidem que l´autor era poeta), peró també perque crec que l´encerteu al Malgratot lligant la idea de caciquisme que en Costa denunciava, amb el nou caciquisme disfressat (no il.lustrat!!) que avui patim.

Anònim ha dit...

Vaja tonteria. Des de quan es pot abaixar el sou d'un funcionari?

Anònim ha dit...

Hi ha tanta gent menjant del pessebre, que serà difícil canviar aquest fanatisme partidista espanyol.
http://enricborras.cat/?p=784

Anònim ha dit...

Molt bon reportatge. Talment com si fos a Malgrat i la brigada comandada pel Vinyoles.

Anònim ha dit...

Cuantos bocadillos se comió la Vega en esa cosa del PP del fin de semana?

Anònim ha dit...

Terminó todas las existencias de mortadela y choped del congreso.
Quedó con hambre diciendo. Vaya puta mierda de fiesta la que organiza la Quemacho, vaya mierda de partido!!!!!

Anònim ha dit...

Si; perdeu el temps criticant a la vega, però ens donarà pel sac a les properes eleccions, feu cas el que dic que és poca broma.
Corren rumores que el PP con la vega al frente tiene muchos votos.

PD: Un votan de ERC de tota la vida.

Anònim ha dit...

Quan cabró que hi ha en aquest poble.

Anònim ha dit...

I quanta mala llet i quants PIXAPINS corren per aqui també.
Abrazafarolas.
Bocachanclas.
En fi... gent amb rodilleras preparadas per llepar.

Anònim ha dit...

Vegas, Erics, Marcelos... púrria palanganera mesetaria.