dijous, 12 de novembre del 2009

Paradisos perduts




Ens plau molt llegir aportacions com la que fa el mestre Espadaler sobre la destrucció de la franja litoral, i del país en general, en nom d’una pretesa modernitat urbanística per part d’inútils i ofensius polítics tarambanes que només aspiren a lucrar-se mitjançant l’especulació salvatge i el menyspreu a la ciutadania, al patrimoni i al futur.  




Saturada ya la costa, el ladrillo avanza imparable hacia el inmediato interior, y con la misma estética

Me da a conocer Juan Pedro Bator un libro de su invención que constituye uno de los ejercicios más necesarios, pero al mismo tiempo más dolorosos que alguien pueda hacer hoy en España por poco sensible que sea a la contemplación del paisaje. El ejercicio es de geografía, aunque quizá sería mejor de memoria geográfica. El libro se titula Paraísos perdidos (Saga Editorial), y propone un recorrido por las costas españolas, de las Canarias a Portbou, de Cádiz a Hendaya y de Eivissa a Finisterre.

El trabajo, tan hermoso como duro, consiste en ilustrar con una fotografía de hace unos cincuenta años un pedazo de costa representativo de una zona, y que sea a la vez emblema de las razones por las que aquel lugar atrajo el interés de los primeros veraneantes y de unos admirados turistas. Y luego, con toda la intención del mundo, Bator coloca a su lado una fotografía actual, en color, tomada desde el mismo ángulo. Uno va pasando páginas y no gana para sustos. Quien mira y lee los textos con los que Bator narra el contraste llega fácilmente a la triste conclusión de que el mundo, sin discusión posible, tenía muchísimo más nivel en blanco y negro.

Este libro, magnífico y ejemplar, didáctico y nada retórico, lleva como subtítulo Crónica gráfica de la transformación de la costa española,aunque uno en seguida se pregunta si su autor, movido sin duda por su amabilidad a prueba de bomba, se ha propuesto no asustar. La costa, en efecto, se ha transformado, pero a la vista de los documentos gráficos que ofrece - excelentemente escogidos, por cierto-,uno diría que el verbo se queda corto.

Lo más sorprendente de todo es que la destrucción de la costa española haya sucedido en estos últimos años con ayuntamientos democráticos, comprometidos todos verbalmente con el respeto al medio ambiente, regidos por una legislación suficiente, inequívoca y fácil de interpretar, sometidos a control por las sucesivas instancias superiores, y, por si no bastara, con un ecologismo militante dispuesto a no dejar pasar ni una. A la vista está, sin embargo, que pasaron casi todas, y por la puerta grande.

Tal como marchan estos asuntos, me temo que la cosa no haya terminado ahí, y que dentro de pocos años al bueno de Juan Pedro Bator le tocará ilustrar un ineludible complemento. Saturada ya la costa, el ladrillo avanza imparable hacia el inmediato interior, con la misma estética e idéntico método operativo. Si ahora se observa poco movimiento privado, porque la crisis ha impuesto un estado de letargo, eso no significa que haya aportado sentido común, ni siquiera buen gusto ni mucho menos un cambio en los objetivos. Y si alguien lo duda, observe la obra pública en lugares afectados. Y si no sabe dónde efectuar la observación vaya de La Bisbal a Figueres… si es que la perplejidad le permite finalizar el recorrido.

Paraísos perdidos
Anton M. Espadaler  - L.V. 11/11/2009



    



20 comentaris:

Anònim ha dit...

impagable la foto

Anònim ha dit...

Només falta el Cebolleta aquí a aquesta foto, el que passa és que deuria estar perseguint a les militants populars (i als militants).

Anònim ha dit...

a la vega se li està posant cara de mortadela. Tenia que sortir a còrrer amb el cebolleta, i no cal que vagi en pilotes com fa ell.

Anònim ha dit...

Seria bo saber el nom dels que van comprar els terrenys poc abans de la requalificació d'aquest polígon sanitari. A mi m'ha arribat que darrera del pelotazo hi ha el Quinta i més gent afins al PSC.

Anònim ha dit...

El número 8 és el pajaru que va de camPPexanu.

1 - Genís Carbó, ex coordinador del Pla Territorial Metropolità de Barcelona el 2002 a la conselleria de Política Territorial i Obres Públiques, en l'últim Govern de Jordi Pujol. Segons Garzón, el 2005 una de les seves empreses va intervenir en una de les operacions de Sant Andreu de Llavaneres, i ell va cobrar 244.000 euros d'una empresa de Luigi, el resunto cervell de la trama.

2 - Manuel Grandes Sánchez, un dels titulars d'una de les empreses que, segons Garzón, van rebre diners de les operacions realitzades a Badalona. El jutge creu que aquesta empresa -Studios Mind Back- va rebre 299.000 euros en 2003, en un pagament no justificat.

3 - Antonio Jiménez Gómez, ex regidor socialista de Sant Andreu de Llavaneres, en l'època en que es va realitzar en aquest municipi una de les operacions investigades per Garzón.

4 - Wenceslao Manzanares Puig, cunyat de Luigi, que el va col·locar en la direcció d'una de les seves empreses, Capital City Consulting. A la seu d'aquesta empresa, al carrer València, de Barcelona, la Guàrdia Civil va trobar obres d'art propietat de Luigi.

5 - Emili Mas Margarit, gerent de l'Institut Català del Sòl. En la resolució de Garzón s'indica que va participar en unes converses per buscar un sistema que permetés justificar la utilització de diners procedents de fons europeus, de l'Ajuntament de Santa Coloma, dirigit per Bartomeu Muñoz.

6 - Francisco Alejandro Pretus Lavayén, titular, amb el seu germà Gabriel, del bufet d'advocats Pretus, que està en l'origen de les investigacions de Garzón. Apareix en la resolució del jutge com a administrador d'una empresa de Luigi que va operar a Sant Andreu de Llavaneres, i com a conseller de Badalona Building Waterfront SL, que va intervenir en l'operació de Badalona.

7 - Lluís Renau Folch, ex director general de seguretat ciutadana de la eteapa de governs de Jordi Pujol. Garzón el relaciona amb diverses companyies que van rebre diners procedents de les operacions de la trama a Badalona. Segons el jutge, hi va haver un pagament de 2,5 milions i un d'altre de 120.000 euros.

8 - Víctor Ros, del PP, que no apareix a la resolució de Garzón, i que era l'alcalde de Sant Andreu de Llavaneres en l'època en què Antonio Jiménez Gómez (PSC) era tinent d'alcalde d'urbanisme quan es van realitzar les operacions urbanístiques investigades pel jutge.

9 - Juan Felipe Ruiz Sabido, conseller delegat de l'empresa pública Marina Badalona, al voltant de la qual es van desenvolupar diverses operacions que Garzón inclou en la seva resolució. El jutge li considera en la seva resolució el contacte de Luigi a Badalona.

10 - Jeff Schroeder Quijano, un dels propietaris de l'empresa Studios Mind Back, que va rebre un pagament no justificat de 299.000 euros de les operacions que la trama va realitzar presumptament a Badalona.

1 amb el PP
2 amb CiU
7 amb el PSC(PSOE)

Sensacional!!!!!!!!!!!!!!!

Anònim ha dit...

Eeeeeeeiiiii de'n Carretero no en dieu res, no? Ah! no però ara és de Reagrupament? Però la causa de quan era? Ah de quan era alcalde de Puicerdà. De quin partit era aleshores? En todos lados cuecen habas com diuen en cristià.

Anònim ha dit...

I no us descuideu del Sr. Genís Carbó, ex regidor de CiU a Mataró i assessor actual de l'Ajuntament de Mataró.

Anònim ha dit...

1 amb el PP
7 amb el PSC(PSOE)

El PP guanya destacat en front de la massiva corrupció socialista.
I a sobre l'únic implicat del PP és amic de la Vega.

Anònim ha dit...

Si pues com comencin a tirar del fil........ que alguno de esquerra vaya agachondo el ozico.

Anònim ha dit...

malgratot, podies recuperar alguna foto del cebolleta per posar-la al costat de la foto on surt la Vega, segurament aquesta foto la va fer ell, i es mereix sortir un altre cop al teu bloc. Recorda que sense ell el PPOE mai hauria estat possible.

Anònim ha dit...

I tant. Ens arriben informacions del Cebolleta boniques de poder dir.
De confirmar-se suposaria un nou escàndol i dels grossos.

Anònim ha dit...

Es el fin del cebollismo desilustrado??

Se va a acabar eso de subir en el partido sin tener terminado ni el bachillerato??

Volverán al jamón y las gambas y dejarán la mortadela??

Cambiarán el JB por el Minute Maid??

Pronto se sabrá.

Anònim ha dit...

cebolleeeeeeeeeeta,
cebolleeeeeeeeeeta,
cebolleeeeeeeeeeta.
oh eh oh eh oh eh!!


Una grande y libre, eso les dice a los negros que se lo follan sobre sus atributos, les agradece no ser esclavos.

Club de fans del cebolleta
Socio fundador: Boris Izaguirre
Tesorero: Jorge Javier Vázquez

Anònim ha dit...

El nuevo escándalo es todavía mayor. Por fin la cara más oscura (si es que puede haberla) de este personajillo saldrá a la luz.

Anònim ha dit...

se rumorea que mantiene una relación con un animal de metro sesenta aproximadamente y del mismo tamaño que el. La especie aún no ha sido catalogada por los expertos, por lo que podría ser el famoso Yeti o Bigfoot.

MALGRATOT ha dit...

Declarem clar guanyador per notable diferència al Cebolleta en front dels seus rivals.
A partir d'aquí qualsevol missatge en la mateixa línia serà degudament anul·lat.
Aquesta mesura la prenem a efectes de no desviar més l'atenció en aquest bloc dels seus objectius primigenis, és a dir: El mal govern del poble.

Anònim ha dit...

Seva tendra raaaaaaaaaaaaaa ra ra ra.i el teu amig marcelet.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

M'hauré de superar en el desgovern per poder guanyar la propera votació. Mare de deu, mare de deu. Com.poy

Anònim ha dit...

La veritat, que pensant-ho una mica, és difícil superar-se, eh. Ai deu meu, deu meu. Xita.com